При будівництві і утепленні будинку з колоди або бруса потрібно враховувати одну важливу особливість дерева - це «живий» матеріал, який постійно змінює лінійні розміри і обсяг при зміні вологості, має природні нерівності, розтріскується і дає усадку. Між колодами завжди є конструктивні щілини - шви, які необхідно герметизувати, щоб через них не відбувалося промерзання і продування. Крім того, стики і тріщини колод - найбільш сприятливе місце для розвитку цвілі і грибка.

Останнім часом на сайтах і форумах все частіше можна зустріти питання, суперечки і обговорення на тему того, що ж краще використовувати для герметизації межвенцових швів і щілин, а також для закладення тріщин в колодах і брусі: давно відому всім клоччя або сучасні, спеціально призначені для таких цілей герметики для дерева? З тієї інформації, яка зараз присутня в Інтернеті може скластися думка, що пакля і герметик - взаємозамінні матеріали, і застосування одного повністю виключає необхідність застосування іншого. Насправді - це не зовсім так.

В першу чергу, необхідно розуміти, що будівництво будинку і герметизація межвенцових швів цього будинку - це два різних види робіт. І якраз на етапі складання будинку Вам неодмінно знадобиться пакля, джут або будь-який інший матеріал ущільнювача.

Уявіть, що ви збираєте зруб. Конструктивно ідеальних колод не існує, тому так чи інакше виникне необхідність в будь-якому сполучному, ущільнювальному матеріалі, який буде прокладатися між колодами. А ось такі популярні сьогодні герметики будуть незамінні при обробці вже зібраного будови для забезпечення додаткової теплоізоляції, захисту від попадання вологи і розвитку біопораженій.




Компанії, що випускають герметики для дерева, стверджують: пакля і герметик взаємозамінними матеріалами не є! Для ефективної, якісної, професійної та довговічною герметизації межвенцових швів, ці матеріали повинні використовуватися в комплексі, доповнюючи один одного.

Рекомендації по правильній роботі при герметизації межвенцових швів?


Совет №2. Что выбрать «Паклю ИЛИ герметик» или «Паклю И герметик»???

1. На етапі складання будинку, необхідно щільно зачеканити лляну або джутову клоччя в межвенцовие шви (IV)

2. Потім важливо ретельно підготувати поверхню: в зоні герметизації очистити деревину від стружки, тирси, пилу, бруду, гнильних ушкоджень та ін.


3. Перед герметизацією, шви і тріщини з площею перетину більше 5см² ущільнити шнурами з екструдованого поліетилену (вони можуть бути різної товщини) (III). Ущільнювач потрібен, в першу чергу для того, щоб забезпечити адгезію герметика тільки до сусідніх крайках колод (I), а не до їх внутрішньої поверхні. Це дозволить герметику працювати як мембрана, натягнута між двох поверхонь без можливості відриву.

4. Герметизація. Герметик можна наносити шпателем, шприцом або спеціальним пістолетом в 1 шар. Витрата продукту залежить від розміру шва / тріщини. Для того щоб герметик надійно захистив конструкцію, а стіна з забитими їм швами виглядала більш акуратно, перед початком роботи підлягає обробці поверхню ретельно очищається від пилу (на ній не повинно залишитися волокон деревини), а потім злегка зволожується звичайною водопровідною водою з розпилювача. Укладений шов потім також зволожується і розгладжується за допомогою дерев'яного шпателя, лопатки (розшивкою) спеціальної форми, гумового валика для прокатки шпалерних швів або навіть пальцем, змоченим мильною водою. Зайвий герметик, відразу після нанесення, легко видаляється мокрою ганчіркою.

Які завдання вирішує герметик і навіщо завдавати його після конопатки?

1.В процесі усадки дерева зазори між колодами можуть як звужуватися, так і розширюватися. Одного разу прокладеного утеплювача виявляється недостатньо, і закладати їх доводиться заново. У перший рік після будівлі рекомендується ТРИЧІ повторювати процедуру підбиття клоччя, щоб виключити продування і промерзання швів. Нанесення шовного герметика для дерева виключить необхідність повторної конопатки. Це високоеластичний склад (коефіцієнт подовження - 200 - 600%), він витримує природні зрушення зрубу, що не розтріскується і не відшаровуючись, "рухається" разом з деревом, розширюючись і стискаючись без втрати герметичності шва.

2. Пакля і джут - ласа здобич для птахів, які розтягують матеріал з швів, тим самим "оголюючи" їх. Утеплювач доводиться постійно додавати, а це - додаткові витрати коштів і часу. Герметик ж для птахів і комах абсолютно непривабливий, тому, використавши цей продукт, Ви тим самим захистите клоччя і необхідність постійно проводити повторну обробку відпаде.

3. У товщі утеплювача нерідко заводяться комахи, які подрібнюють матеріал, і він просто висипається з шва. Використання герметика повністю виключає проникнення комах в простір між колодами. І зникає небезпека руйнування не тільки герметика, а й клоччя і, власне, деревини.

4. Пакля не забезпечує повної герметизації шва. А під впливом перепадів температур, вологості і опадів цей матеріал з часом втрачає свої властивості, і в місцях стиків колод починають розвиватися біопоразки. При цьому, шви і тріщини, захищені герметиком, повністю герметичні, що не тільки в кілька разів скорочує втрати тепла, але і перешкоджає попаданню вологи в межвенцовие щілини і розвитку біопораженій.



Совет №2. Что выбрать «Паклю ИЛИ герметик» или «Паклю И герметик»???

Крім перерахованого вище, герметик володіє ще рядом важливих властивостей:
- працювати їм можна не тільки для герметизації межвенцових швів, а й для закладення торцевих і бічних тріщин. Саме в результаті появи і розвитку таких тріщин в рази падає коефіцієнт теплопровідності деревини і тільки герметик здатний вирішити цю проблему;

 - крім тепла і комфорту, герметик дозволяє підтримувати в будові сприятливий мікроклімат, він утворює паропроникна покриття і не перешкоджає природній вентиляції;

- cостав витримує навіть екстремальні температури - від - 50 до +70 градусів, тому придатний до використання в будь-яких кліматичних зонах, може використовуватися для закладення швів як зовні, так і всередині будівлі. А провести герметизацію швів з його допомогою можна на будь-якому етапі "життя" будинку - як відразу після будівлі, так і в процесі експлуатації;

- герметик не вицвітає і не руйнується під впливом ультрафіолетових променів.

 

Не мало важливим гідністю герметиків є їх екологічність (склад не виробить в повітря ніяких шкідливих речовин) і естетичність.

Герметики представлені широкою гамою кольорів: для кожного відтінку дерева можна підібрати потрібний колір або забезпечити ефектний контраст. Більшість герметиків можна колеровать, а так же покривати лакофарбовими складами, надаючи їм бажаний колір.

Пластичність складу дає можливість формувати гарний шов увігнутою, прямий або випуклої форми.



Що ж купити?


Ми пропонуємо широкий вибір герметиків для дерева:

-на основі акрилової: «Tenax Tenaplasts», «VGT Герметик для зрубу», «Remmers Acryl 100», «Adler Ramsauer 160»
-на MS-полімеровой основі:: «Tenax Tenalux 118S»
-також: «поліпропеление шнури»

А кінцевий вибір, який продукт купувати, залишається тільки за ВАМИ!




С уважением, Я.
Благодарю за предоставленный материал ЗАО НПП «РОГНЕДА»